Dlaczego ozonowanie jest skuteczną metodą dezynfekcji? Czym się różni ozonowanie od tradycyjnych środków chemicznych. Proszę o konkrety – mówi Rafał Czarny z Krakowa:
Odpowiadamy:
- pomieszczenia i przedmioty po ozonowaniu nie wymagają mycia, szorowania, użycia drogich, nieekologicznych (często szkodliwych) środków chemicznych zawierających chlor lub chloraminę.
- za to ozon ma działanie bakteriobójcze 50-razy silniejsze od chloru, a działa kilka tysięcy razy szybciej
- zabieg ozonowania można przeprowadzać w pomieszczeniach, gdzie znajdują się produkty spożywcze i żywność bez obawy o ich skażenie – po zastosowaniu ozonu w pomieszczeniu nie ma żadnych szkodliwych, czy choćby niepożądanych pozostałości. Zostaje tylko czysty tlen.
- generatory ozonu wyposażone w wydajne wentylatory są w stanie równomiernie rozprowadzić ozon w całym pomieszczeniu, we wszystkie zakamarki, miejsca trudno lub w ogóle niedostępne. Zatem, taka sterylizacja jest znacznie dokładniejsza (i przez to skuteczna) od metod tradycyjnych, np.oprysków środkami chemicznymi.
- Ozonowanie skutecznie dezynfekuje przedmioty i powierzchnie, a także znakomicie oczyści powietrze, likwidując przykre zapachy. Tak, to znakomita dezodoryzacja, które trwale usunie zapachy m.in: stęchlizny, gnicia i rozkładu organicznego, dymu (także papierosowego). W przeciwieństwie do dezynfekcji chlorem, po której trzeba będzie długi wietrzyć pomieszczenie.
Podsumowując krótko, acz szczerze – ozonowanie to skuteczność i ekologia, a tradycyjna dezynfekcja? Cóż, odpowiedzcie sobie Państwo sami.